HTML

A blog elköltözött

Folytatás itt található: babakonyha

babakonyha

A sütés-főzés egyik nagy szenvedélyem, és olyan régről ered, hogy talán mondhatom, hogy a babakonyhában kezdődött. Már régóta fontolgattam, hogy blogot kezdek, és megörökítem a kis konyhámban születő finomságokat,. A névhez hűen bébiételekről is fogok irni rendszeresen, bár egyenlőre egy nagyon rossz evő gyermekkel áldott meg a sors, azért mindig próbálkozunk.

Címkék

12 hónapos (10) 6 hós (1) 8hónapos (1) 8 hónapos (1) aszalt (1) ázsia (1) az új blog (1) bébiétel (5) brokkoli (1) citrom (1) csirke (2) desszert (2) dió (1) édes (9) fánk (1) főétel (3) fokhagyma (1) fóliás (1) gabona (1) gomba (1) gyümölcs (4) gyümölcskenyér (1) hal (1) hús (1) kalács (1) kenyér (1) kókusz (1) köret (2) krumpli (1) leves (3) magyaros (1) meggy (3) paradicsom (1) pekandió (1) pizza (1) pogácsa (1) pulyka (1) reform (8) rizs (1) sós (4) spárga (1) spenót (3) sült (1) sütemény (6) szülinap (1) tejmentes (2) tészta (3) tojás (1) tojásmentes (1) torta (1) túrós (2) vega (5) vkf (1) zöldség (8)

Babázás

Babás blogunk , ahol olvashatsz babahordozásról, mosható pelenkázásról, és mindenféle egyéb babaságokról.

Babámmal a konyhában

2009.02.10. 10:52 Ágianyu

Párizsi citromos csirke (Chicken franchiese)

Címkék: csirke citrom

Néhány évvel ezelőtt USA-ban kóstoltam először ezt az ételt, amit ott chichken franchaise-nak hívnak. Citrom és csirke, számomra a legjobb párosítás. Érdekes módon gyakran olasz éttermekben lehet ilyet enni, ahol köretként spagettit adnak hozzá. Először furcsállottam, de végül is egész jól összejött a tésztával is. Máshol egyszer rizskörettel ettem és azért így még sokkal jobb volt. Azóta is, ha itthon készítem, általában párolt barna rizzsel körítem. Mivel nem a legegészségesebb a zsírtartalmát tekintve, a barna rizs egy kicsit talán visszabillenti a mérleget. De sima párolt rizzsel, sőt petrezselymes burgonyával is nagyon finom. Mivel különlegesen finom és mutatós, különleges alkalmakkor is megállja a helyét. Másrészt viszont annyira gyorsan és egyszerűen készíthető, hogy egy gyors hétköznapi vacsi is lehet belőle.

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

kb. 1 dl olaj a sütéshez

1 dl liszt

só, bors

2 tojás

5-6 dkg vaj vagy margarin

2 dl száraz fehérbor

2 dl húsleves (esetleg leveskockából) vagy viz

1-2 evőkanál frissen facsart citromlé

6-8 nagyon vékony citromkarika

3 evőkanál apróra vagdalt petrezselyem

 

A csirkemelleket vékony kb. 1 cm-es szeletekre vágom és egy nagyon pici sóval meghintem a szeleteket. Egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe annyi olajat öntök, hogy kb. 1 cm magasan álljon benne. A liszthez egy tányérba szórom és hozzá keverek ½ kávéskanál sót és ¼ kávéskanál borsot. A tojásokat felverem. Az olajat felhevítem.

A csirkemell szeleteket megmártom a lisztes keverékben, majd a tojásban és a forró olajban kisütöm őket 4-5 perc alatt, félidőben megfordítva. Konyhai papírra szedem és félreteszem.

Elkészítem a mártást. Ehhez az előbb használt serpenyőből eltávolítom az olajat és kitörlöm egy papírtörlővel. Beleteszem a vajat, és amikor már habzik, hozzáöntöm a bort, a levest és a citromlét. 4-5 percig forralom, hogy elpárologjon egy része. Hozzáadok ¼ kávéskanál sót és ugyanennyi borsot, majd a petrezselymet ill. a citromkarikákat, a lángot elzárom, majd visszateszem a megsütött csirkeszeleteket, kicsit meg is forgatom őket a szószban.

Mielőtt a húst visszateszem érdemes megkóstolni a szószt, ha nagyon citromos, akkor lehet bele tenni egy csipet cukrot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3934265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása