A fánksütésből kimaradt tojásfehérjék ott kacsingattak rám a hűtőből már két napja. Lefagyasztani nem akartam, úgyhogy addig agyaltam, hogy eszembe jutott, van a receptes füzetemben még jó régről egy kipróbálatlan gyümölcskenyér recept, amihez csak tojásfehérje kell. Szerencsére éppen volt itthon mazsola meg aszalt sárgabarack, pár szem aszalt szilva, meg még egy fél zacsi csokival bevont mazsolát is találtam. Sőt találtam egy-egy doboz kandírozott narancs meg citromhéjat, amit biscottihoz szántam, csak még nem sütöttem meg. Ezekből mindből kevertem bele és az eredmény olyan igazi „nemtudomabbahagyni” süti lett, olyan kicsit mediterrános, olaszos ízvilágú.
Hozzávalók:
1 tojás
5 tojásfehérje
csipet só vagy pici citromlé
15 dkg cukor
18 dkg vaj vagy margarin olvasztva
22 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg étcsokoládé
6 dkg dió és/vagy egyéb olajos magféle (mogyoró, mandula)
15 dkg aszalt v. kandírozott gyümölcs és mazsola vegyesen
Először is előkészitem az őzgerinc formát, vajazom, lisztezem.
Összevagdalom a csokit és a gyümölcsöket, meg a dióféléket is.
A lisztet összekeverem a sütőporral.
A tojásfehérjékből kemény habot verek egy pici sóval vagy citromlével.
Az egész tojást a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáöntöm a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezzel is tovább keverem. Beleszórom a sütőporos lisztet, elkeverem benne, beleforgatom a tojásfehérje harmadát, majd jöhetnek a magok, a gyümölcsök és a csoki. Jól elkeverem és beleforgatom a maradék tojáshabot is óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze.
Az előkészített őzgerincformába simítom és 180 °C-on 50 percig sütöm. A formában hagyom hülni 10 percig, majd körben meglazítom és rácsra boritva kihűtöm.