A puliszka úgy magában elég unalmas kaja szerintem, bár én nagyon szeretem úgy is. Azért nem árt néha feldobni valamivel, és hát ilyenkor tavasszal egyértelműen adja magát valamilyen friss zöldségféle, mint például a spenót. Már csak egy harmadik szereplő kellett, ami mind a spenóthoz, mind a puliszkához illik. Ez pedig nem lehet más mint a juhtúró. Na, ebből a hármasból lett ez a finom és különleges puliszkaétel. Illett volna még hozzá egy kis pirított szalonnakocka is, de ilyenkor bikiniszezon előtt én csínján bánok a kalóriákkal. A medvehagyma a tetejére csak egy ötlet volt, meg gondoltam használok egy keveset a friss piaci szerzeményből. Ilyen kis mennyiségben nem volt különösebben hangsúlyos az íze, azt hiszem többet kellett volna rátenni, vagy esetleg csak a sütés végén frissen rászórni. Majd legközelebb kipróbálom. A medvehagymával még az ismerkedési fázisban vagyunk.
1 éves babák nyugodtan kaphatnak belőle. Olyan finom puha, hogy könnyen boldogulnak vele még fogak nélkül is.
Hozzávalók: (egy kis tepsihez)
20 dkg kukoricadara
só
szerecsendió
20-25 dkg leveles spenót
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg juhtúró
1 dl tejföl
néhány levél medvehagyma
A kukoricadarát kb. 4 és fél-5 dl forrásban lévő sós vízbe szórtam. Jó sűrűre főztem. Vigyázat, könnyen odakap, kevergetni kell. Egy kiolajozott lapos jénai tálba simítottam és hagytam kihűlni.
A megmosott spenótleveleket kisebb darabokra tépkedtem és egy kevés vízben megpároltam néhány perc alatt. Amikor már összeesett, rátettem a szétnyomott fokhagymát meg egy csipet sót, és reszeltem rá szerecsendiót,.
Elővettem egy kisebb sütőtálat. A puliszkából egy olajozott kanállal galuskákat szaggattam és ezeket szépen sorban a tál aljára tettem. Azután rájuk halmoztam a spenótot, amire rámorzsoltam a juhtúrót. Végül az egészet betakartam puliszkagaluskákkal.
A tejfölbe belekevertem egy kis sót és szerecsendiót és a puliszka tetejére kentem. Néhány medvehagyma levelet vékony csíkokra vágtam és ezt is a tetejére szórtam.
Előmelegített 190 °C-os sütőben sütöttem kb. 20 percig.