Ezt a sütit már sokszor sütöttem. Nagyon mutatós és finom. Egy könyvtárból hazacipelt jó nagy süteményeskönyből másoltam ki a receptet még régebben, sajnos a könyv pontos adatai már a feledésbe merültek. Ha újra rábukkanok, pótolni fogom a hiányosságot. Az eredeti receptben egyébként nem meggyel készül, hanem ha jól emlékszem ribizlizselével, amiből egy csíkot kellene a két réteg közé applikálni. Én mindig meggyel vagy szederrel készítem, így is nagyon finom. Jó sok meggyet elbír, akár másfél üvegnyi meggybefőtt is mehet bele. Bár a sárga tészta sütés előtt kevésnek tűnik a sok meggy mellett, de jól feljön és elbírja. Sajnos nálam most csak egy kisebb üveg befőtt volt itthon, ami kicsit kevés lett bele, azért így is elfogyott. Hamarosan érik a meggy, remélem lesz alkalmam kipróbálni friss meggyel is.
Hozzávalók egy gyűrűformához:
12 dkg vaj / margarin
3 tojássárgája
9 dkg cukor
1 csomag vanilincukor
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
1,2 dl tej
1-1,5 üveg lecsepegtetett magozott meggybefőtt vagy kb. 1 kg friss meggy
Tetejére:
3 tojásfehérje
6 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék
1 kávéskanál mandula aroma (el is maradhat)
A vajat megolvasztom és hagyom hűlni.
A sütőt 170 °C-ra előmelegítem. A gyűrűformát kivajazom és beszórom liszttel.
A tojássárgáját összekeverem a cukorral. Elegendő csak kézi habverőt is használni ehhez, nem szüksége nagyon kikeverni. Belekeverem a vaníliás cukrot és a már csak langyos vajat.
Egy másik tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót, és ezt a keveréket a tojásos masszához keverem szintén csak kézzel. Végül a tejjel lazítom a tésztát.
A tésztát a formába simítom és rászórom a meggyet. Kicsit bele is lehet nyomkodni.
A tojásfehérjékből egy kávéskanálnyi citromlével kemény habot verek, majd beleszórom a cukrot és ezzel is tovább keverem, amíg felolvad benne. Végül beleforgatom a kókuszreszeléket. Ezt a masszát a sütemény tetejére kanalazom és elegyengetem a formában.
Az előmelegített sütőbe tolom és kb. 50 percig sütöm.
A formában hagyom hűlni 10-15 percig, majd egy rácson teljesen kihűtöm és csak ekkor szeletelem.