HTML

A blog elköltözött

Folytatás itt található: babakonyha

babakonyha

A sütés-főzés egyik nagy szenvedélyem, és olyan régről ered, hogy talán mondhatom, hogy a babakonyhában kezdődött. Már régóta fontolgattam, hogy blogot kezdek, és megörökítem a kis konyhámban születő finomságokat,. A névhez hűen bébiételekről is fogok irni rendszeresen, bár egyenlőre egy nagyon rossz evő gyermekkel áldott meg a sors, azért mindig próbálkozunk.

Címkék

12 hónapos (10) 6 hós (1) 8hónapos (1) 8 hónapos (1) aszalt (1) ázsia (1) az új blog (1) bébiétel (5) brokkoli (1) citrom (1) csirke (2) desszert (2) dió (1) édes (9) fánk (1) főétel (3) fokhagyma (1) fóliás (1) gabona (1) gomba (1) gyümölcs (4) gyümölcskenyér (1) hal (1) hús (1) kalács (1) kenyér (1) kókusz (1) köret (2) krumpli (1) leves (3) magyaros (1) meggy (3) paradicsom (1) pekandió (1) pizza (1) pogácsa (1) pulyka (1) reform (8) rizs (1) sós (4) spárga (1) spenót (3) sült (1) sütemény (6) szülinap (1) tejmentes (2) tészta (3) tojás (1) tojásmentes (1) torta (1) túrós (2) vega (5) vkf (1) zöldség (8)

Babázás

Babás blogunk , ahol olvashatsz babahordozásról, mosható pelenkázásról, és mindenféle egyéb babaságokról.

Babámmal a konyhában

2009.05.31. 23:15 Ágianyu

Krumplis rétes - újkrumpliból. - VKF XXV.

Címkék: vega krumpli köret sós vkf

Éljen a krumpli! Ennél sokoldalúbb növény nem hiszem, hogy létezik, ennek megfelelően, gondolom Cukroskata tonnaszámra kapta a pályaműveket erre a vkf xxv. fordulóra.

A téma azért is szívemhez szóló, mert éppen az újkrumpliszezon kellős közepén járunk, aminek köszönhetően nálunk ilyentájt érezhetően megnő a krumpli előfordulásának gyakorisága. Amikor egyszer egy lagziban zöldséges rétest ettem, megfogadtam, hogy mélyebben beleásom magam a sós rétesek tudományába. Ennek a fogadalomnak tettem most ismét eleget ezzel a krumplis rétessel. A klasszikus receptekben héjában főtt, reszelt krumplit használnak, de én most ehelyett frissen sülve-párolt újkrumpliból készítettem a tölteléket. Még melegen ettük csirkesült mellé köretként, de zöldfűszeres tejföllel nyakonöntve önmagában is egy finom vacsora.

Hozzávalók (két rúdhoz):

1 csomag réteslap (6 lapos)

½ kg újkrumpli

bors

csipetnyi örölt rozmaring

1 fej hagyma

5-6 evőkanál (oliva) olaj

2 tojás

1 dl tejföl

késhegynyi reszelt szerecsendió

3 evőkanál búzacsíra

Az újkrumplinak csak a vékony külső héjját dörzsöltem le. Megmostam és vastagabb szeletekre vágtam. A hagymát megtisztítottam és felaprítottam.

Egy teflon serpenyőben három evőkanál olívaolajon megpirítottam a hagymát, rátettem a krumplit, sóval, borssal, csipetnyi örölt rozmaringgal ízesítettem. Fedő alatt néha megkevergetve puhára pároltam, majd még forrón egy villával nagyjából áttörtem. Hagytam hűlni.

A tojásokat felvertem, belekevertem a tejfölt és hozzáadtam egy csipet sót és a szerecsendiót. A tojásos tejfölös masszát összekevertem a nagyjából kihűlt krumplival, majd még adtam hozzá három evőkanálnyi búzacsírát, amitől jobban formázhatóvá vált.

Három réteslapot egymásra fektettem egy nedves konyharuhán és vékonyan lekentem olajjal. A töltelék felét az egyik végére halmoztam és a konyharuha segítségével aránylag szorosan feltekertem. A másik három lappal és a maradék töltelékkel megismételtem az előbbieket. Tepsire fektettem a két rudat, a tetejükre is kentem egy kevés olajat, majd előmelegített forró (190 °C-os) sütőben sütöttem úgy 20 percig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr81155936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.