Amikor egyszer kölesfelfújtról beszéltem egy madártartó embernek, igen erőteljesen felröhögött és nagyon csodálkozott, ugyanis ő addig azt hitte, hogy a köles az kizárólag madáreleség.
Szerencsére én már évekkel ezelőtt felfedeztem ezt a nagyszerű gabonafélét, és azóta is készítem rendszeresen kásának, felfújtnak, köretnek sósan és édesen is. A köles egyébként a legősibb ember által fogyasztott gabonaféle, nem is olyan régen még alapvető élelmiszernek számított a legtöbb háztartásban, csak a búza termesztésének nagyarányú elterjedésével szorult ki onnan. Sajnos. Érdemes újra felfedezni.
Az édes kölesfelfújtat én a rizsfelfújttal megegyező módon készitem, ugyanúgy mehet bele mazsola vagy más aszalvány, a tetejére pedig lekvár, gyümölcs- vagy, csokiöntet, ki mivel szereti.
Babáknak 1 éves kortól adható.
Hozzávalók:
2 dl köles
6 dl tej
3 púpos evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 dl tejszin
2 tojás
A kölest megmostam és feltettem főni a tejjel. 20 percig takaréklángon főztem, majd hagytam még 15 percig a fedő alatt puhulni, majd néha megkevergetve kihűtöttem.
Előkészítettem egy 20 cm-es kapcsos tortaformát, kivajaztam és beliszteztem.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjékből kemény habot vertem egy pici citromlével. A sárgákat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd bele kevertem a tejszínt.
A cukros tojássárgájába belekevertem a kölest, majd óvatosan beleforgattam a fehérjét. A masszát a formába simítottam és az előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem.