Az utóbbi időben gyakran megcsapdos a reform szele. Na nem a médiából elzárhatatlanul ömlő okosságok hatottak meg, az én reformtörekvéseim kizárólag 100 %-osan politikamentes konyhámra korlátozódnak. Ez annyit jelent, hogy mostanság egy sor ételben a hagyományos hozzávalók közül, amit lehet, lecserélek valami egészségesebb verzióra. Elsők a sorban természetesen az őrölt gabona félék, hiszen ezeket a legkönnyebb kiváltani. Fehér lizt helyett egyre többször kerül teljes kiőrlésű tönkölyliszt a nokedlibe, rántásba, kenyérfélébe. Fehér rizs helyett mostanában legtöbbször a barna rizst választom, amivel igazán nincs több macera, csak a türelem kérdése, mert hogy háromszor annyi ideig tart megfőzni.
Ennek a reformhullámnak esett áldozatul a levesbe főzött húsgombócom. Ez tulajdonképpen egy (reform)kísérlet volt, a fehér rizst akartam lecserélni valami egészségesebb rokonára. A gondolatot tett követte, és máris nyúltam a barnarizsért, de akkor megláttam mellette az árpagyöngyöt. A kezem ide oda ingott a barnarizses és az árpás doboz között, mig végtére is az utóbbi mellett döntöttem. És jó döntést hoztam, a gersli jól megduzzadt és finom omlósra lazította a húsgolyót. Nem hullott ki belőle, mint az sokszor történt az apró szemű rizzsel. A zsenge karalábéval és sárgarépával nagyon finom könnyű, ám mégis tartalmas tavaszi leves kerekedett belőle.
Babáknak a húsgombóc, a sárgarépa és a zeller turmixolva vagy villával összetörve már akár 8 hónapos kortól adható. Karalábé inkább kicsit később. Ilyenkor a sóval bánjunk csinján, a baba adagjának kivétele után sózzuk saját izlésünk szerint.
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb fej karalábé
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér levelével együtt
1 kis fej hagyma
1 negyed zellergumó
só
bors
2 evőkanál (olíva)olaj
A húsgombóchoz:
15 dkg darált pulykahús
fél dl árpagyöngy
1 evőkanál üvegesre párolt hagyma
kb. fél tojás felverve
só
bors
1 evőkanál szárított vagy friss petrezselyemzöld
A zöldségeket megtisztítottam, hasábokra vágtam, a petrezselyemzöldet a gyökér egy darabján rajtahagytam, a hagymát megpucoltam. Egy 3 literes fazékban felmelegítettem az olajat, rádobtam a zöldégeket és kevergetve átmelegítettem, pároltam néhány percig. Ettől a zöldségek színe szebb lesz és az íze is jobban érvényesül. Felöntöttem vízzel úgy a fazék háromnegyedéig, megsóztam, kevés frissen tört borsot is szórtam rá. Beletettem a petrezselyemzöldet is és lefedve forrásig melegítettem.
Közben elkészítettem a húsgombócot. A hozzávalókból masszát kevertem, csak annyi tojással, hogy jól formázható legyen. Kis gombócokat görgettem belőle, és a forró levesbe tettem őket. Amikor újra felforrt, takarékra állítottam a lángot és kb. 30 percig főztem a levest, amíg a zöldségek megpuhultak és az árpa is megfőtt. Végül friss vagy szárított petrezselyemmel szórtam meg.