A teljes kiőrlésű lisztek közül a tönköly a kedvencem. Valahogy az íze, az illata más, mint a többi liszteké, és nem lesz olyan fűrészporos a belőle készült tészta- vagy kenyérféle. Kíváncsi voltam, hogy pogácsánál hogyan válik be. Az alaprecept a hagyományos túrós pogácsáé, ami egyforma arányban tartalmaz lisztet, túrót és vajat vagy margarint. Most gomolyatúrót használtam, amit kedvenc tejesasszonyomtól szereztem be a hétvégi piacon. A pogi nagyon finom puha és omlós lett, és a tönkölyös íz és illat igazán jól harmonizált a túróval. Másnapra sem száradt ki, már az a néhány darab, ami maradt belőle.
Hozzávalók (1 nagy tepsihez):
25 dkg gomolyatúró
25 dkg margarin (vagy vaj)
15 dkg tönkölyliszt
10 dkg finomliszt
1 evőkanál burgonyapürépor
2 kiskanál sütőpor
1 kiskanál só
Tetejére:
1 tojás
Egy tálban összekevertem a liszteket és a sütőport, a sót és a burgonyapüréport, aztán a robotgép gyúróspiráljával morzsásra kevertem a margarinnal. Végül hozzátettem a túrót és összegyúrtam egy golyóba az egészet. Egy órát pihent a hűtőben letakarva.
A sütőt előmelegítettem 190 °C-ra.
Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát jó vékonyra, majd háromszor egymásután félbehajtottam. Ismét kinyújtottam és ismét hajtogattam. Végül ujjnyi vastagra nyújtottam és kiszaggattam. Tepsire rakosgattam a pogikat kis távolságra egymástól, a tetejüket megkentem felvert tojással, és kb. 15 percig sütöttem.