Hozzávalók:
50-60 dkg marhahús (comb), esetleg fele sertés
1 nagy fej hagyma
4 evőkanál olaj
2 kiskanál pirospaprika
fél kávéskanál erős paprika (izlés szerint)
só
fél kávéskanál örölt köménymag és bors
1 kis doboz sűritett paradicsom
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 csokor friss petrezselyem vagy egy maréknyi száritott
1 negyed zellergumó
2 szem burgonya
Csipetkéhez:
1 tojás
só
liszt
A hagymát felapritom, és üvegesre párolom az olajon. A húst felkockázom, a hagymára dobom, fehéredésig piritom. Sózom, megszórom a paprikával, köménymaggal, borssal. Felöntöm egy kevés vizzel, lefedem és takarékon főzöm 30-40 percig.
Közben megtisztitom a zöldségeket. A petrezselyemzöldet apróra vágom, a sárgarépát és gyökeret karikára, a burgonyát kockára. Ez utóbbi kivételével a zöldségeket a pörköltre szórom, felöntöm vizzel, megkóstolom, és, ha kell utána sózom, majd további 30-40 percig főzöm.
Közben elkészitem a csipetkét. A tojást kissé felverem egy csipet sóval és annyi lisztet adok hozzá, hogy jó kemény tésztát kapjak. Kicsit kilapitom, és félreteszem, hogy szikkadjon, majd szépen apró darabokat csipegetek belőle.
Amikor a hús és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, beleteszem a burgonyát, majd amikor már ez is puhára főtt, jöhet a csipetke, amivel egy-két percig még forralom. Végül megszórom még egy kevés petrezselyemzölddel.