Néhány évvel ezelőtt USA-ban kóstoltam először ezt az ételt, amit ott chichken franchaise-nak hívnak. Citrom és csirke, számomra a legjobb párosítás. Érdekes módon gyakran olasz éttermekben lehet ilyet enni, ahol köretként spagettit adnak hozzá. Először furcsállottam, de végül is egész jól összejött a tésztával is. Máshol egyszer rizskörettel ettem és azért így még sokkal jobb volt. Azóta is, ha itthon készítem, általában párolt barna rizzsel körítem. Mivel nem a legegészségesebb a zsírtartalmát tekintve, a barna rizs egy kicsit talán visszabillenti a mérleget. De sima párolt rizzsel, sőt petrezselymes burgonyával is nagyon finom. Mivel különlegesen finom és mutatós, különleges alkalmakkor is megállja a helyét. Másrészt viszont annyira gyorsan és egyszerűen készíthető, hogy egy gyors hétköznapi vacsi is lehet belőle.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
kb. 1 dl olaj a sütéshez
1 dl liszt
só, bors
2 tojás
5-6 dkg vaj vagy margarin
2 dl száraz fehérbor
2 dl húsleves (esetleg leveskockából) vagy viz
1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
6-8 nagyon vékony citromkarika
3 evőkanál apróra vagdalt petrezselyem
A csirkemelleket vékony kb. 1 cm-es szeletekre vágom és egy nagyon pici sóval meghintem a szeleteket. Egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe annyi olajat öntök, hogy kb. 1 cm magasan álljon benne. A liszthez egy tányérba szórom és hozzá keverek ½ kávéskanál sót és ¼ kávéskanál borsot. A tojásokat felverem. Az olajat felhevítem.
A csirkemell szeleteket megmártom a lisztes keverékben, majd a tojásban és a forró olajban kisütöm őket 4-5 perc alatt, félidőben megfordítva. Konyhai papírra szedem és félreteszem.
Elkészítem a mártást. Ehhez az előbb használt serpenyőből eltávolítom az olajat és kitörlöm egy papírtörlővel. Beleteszem a vajat, és amikor már habzik, hozzáöntöm a bort, a levest és a citromlét. 4-5 percig forralom, hogy elpárologjon egy része. Hozzáadok ¼ kávéskanál sót és ugyanennyi borsot, majd a petrezselymet ill. a citromkarikákat, a lángot elzárom, majd visszateszem a megsütött csirkeszeleteket, kicsit meg is forgatom őket a szószban.
Mielőtt a húst visszateszem érdemes megkóstolni a szószt, ha nagyon citromos, akkor lehet bele tenni egy csipet cukrot.