A spenót szezon határozottan elkezdődött. Sokáig azt hittem, hogy spenót az csak a jól ismert főzelék lehet, és slussz. Aztán szépen ráeszméltem, hogy ennek a növénynek csodálatos kulináris titkai vannak, amelyeket érdemes felfedezni. A fiatal, zsenge levelek akár nyersen is nagyon ízletesek például salátaként fogyasztva. De nagy kedvencem a spenótlevél épphogy megpárolva, fokhagymával fűszerezve... Ez a kiindulópontja jó néhány spenótos ételnek, amit mostanában el fogok készíteni. A szezon nyitánya volt ez a spenótos karaj, most éppen fokhagymás burgonyapürével.
Mit kaphat a baba? Egy kis szeletke húst só és bors nélkül készitettem el, ezt apróra vágtam a spenóttal együtt. 12 hónapos kortól adható.
Hozzávalók (2 személyre):
4-5 szelet karaj (csont nélkül)
só, bors, szárított kapor,
3-4 gerezd fokhagyma
25 dkg leveles spenót
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál liszt
1 dl főzőtejszín
A hús szeleteket egy nagyon kicsit megveregetem klopfolóval. Sózom, borsozom és egy kis kaprot is szórok rájuk. Hagyom állni 5-10 percig. Az olajat felforrósítom egy serpenyőben és a húsokat először nagy lángon mindkét oldalukon hirtelen megsütöm, majd a lángot mérsékelve, lefedve puhára párolom, folyamatosan kevés vizet (esetleg sört) aláöntögetve.
Közben előkészítem a spenótot. Megmosom és kisebb darabokra tépkedem a leveleket.
A fokhagymát megpucolom és fokhagymanyomón áttöröm.
Amikor a hússzeletek már szépen megpuhultak, kiszedem egy tányérra és fóliával letakarva melegen tartom őket.
A serpenyőbe beledobom a spenótot, ha nagyon kevés a hús után visszamaradt szaft, akkor egy kis vizet öntök alá. Egy kicsit párolom fedő alatt, míg összeesik. Ekkor ráteszem a fokhagymát, kicsit átkeverem vele, de a lángot nagyon alacsonyra veszem, nehogy megégjen és megkeseredjen. Rászórok egy kávéskanálnyi lisztet, ezzel is megkavarom, és felöntöm a tejszínnel. Sózom, borsozom, egyet rottyantok még rajta. A spenótot a hússzeletek tetejére halmozom.
Köretnek burgonyapüré illik hozzá, és a tetejére nagyon finom valamilyen parmezános sajtféle.