Farsang utolsó napján jutottam el odáig, hogy fánkot süssek. Már régóta ki akartam próbálni azt a sok tojásos fánkreceptet, ami a desszert.eu-n van fenn. Most meg is tettem. Jó recept, könnyű a tésztával bánni, nem olyan lágy, mint a nagymamám -féle hagyományosabb fánktészta. Sajnos szalagos nem lett, aminek nem tudom az okát, talán tovább kellett volna keleszteni vagy az olajjal volt valami. Ezt még gyakorolnom kell, hogy kinézetre is tökéletes legyen. Az íze viszont szalag nélkül is tökéletes volt. Kicsit engem az amerikai „donutra” emlékeztet, és máris van egy továbbfejlesztési ötletem, amit hamarosan tesztelni fogok.
Ja és kimaradt 5 tojásfehérjém. Ezzel is kellene valamit kezdeni...
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam fele finom, fele rétes)
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
5 db tojássárgája
A cukrot, a tejet és az élesztőt összekevertem és hagytam kicsit felfutni langyos helyen.
A liszthez öntöttem az élesztős tejet és a többi hozzávalót, és könnyű tésztát gyúrtam. Egy fél órát kelesztettem langyos helyen letakarva. Ujjnyi vastagra nyújtottam és egy nagyobbacska pohárral köröket szaggattam belőle. A körök közepét az ujjammal elvékonyítottam. Hagytam a fánkokat kelni langyos helyen letakarva kb. 20 percig.
Felforrósítottam az olajat és a fánkokat megsütöttem. Első oldalukat fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül. Nagyon gyorsan megsültek, talán 1-2 perc alatt oldalanként.