Nagyon szeretem a brokkolit, de csak, ha jól van elkészítve, vagyis tökéletesen van megpárolva, úgy hogy pont kellően van megpuhulva és nincs szétfőzve. Nekem itthon ezt ritkán sikerül produkálni, talán elő kéne vegyem hozzá a párológépet. Ezzel főleg az a baj, hogy családom tagjai nem eszik meg a brokkolit, így egymagamnak párolgatni... Pont ezért már régóta tervezgetem, hogy kipróbálom ezt a levest, mert hogy ehhez nem baj, ha a brokkoli kicsit tovább fő a kelleténél. A babaszakácskönyvemben volt egy recept, ahol a babának még fűszerezés előtt kell kivenni az adagját, a többit pedig a megadottak szerint befejezni. Ezt vettem alapul, de tejszínem pont nem volt itthon, így tejföl került bele a végén, de így is nagyon finom lett.
Hozzávalók:
40-50 dkg brokkoli
2-3 szem burgonya
só, bors
negyed kávéskanál szerecsendió
1 púpozott evőkanálnyi apróra vagdalt petrezselyemzöld
4-5 evőkanál tejföl
1 kiskanál étkezési keményítő
A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit és a nagyobb kockákra vágott burgonyát annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el felteszem főni. Ha felforrt, takarékra teszem, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket. Megsózom és hozzáadom a fűszereket, majd egy botmixerrel pürésítem.
A tejfölt elkeverem a keményítővel, majd ehhez a mixhez hozzákeverek egy merőkanálnyi levest, aztán az egészet visszaöntöm a többihez. Egyet forralok rajta, beleszóróm a petrezselyemzöldet, megkóstolom, ha kell utánasózom.